Csütörtök reggel: Budapest, péntek reggel: Orly, szombat reggel: Kuala Lumpur, vasárnap reggel: Melbourne… Így indult minden. Kedves drágáink, ezt a blogot a Földről fejjel lefele lógva írjuk nektek.

2011. december 6., kedd

Farm, ahol élünk - avagy 2011 legélhetőbb városa egy falu


Melbourne, az új otthonunk. Ideje szólnunk róla. Úgy képzeljétek el, hogy van egy belső City nevű rész, ez nálunk a történelmi belváros szokott lenni, de mivel itt nincs nagyon történelem, ezért ez egy ilyen felhőkarcolós, business rész a center. Rengeteg bolt, pörgés, szóval olyan metropoliszos. Azt mondják, ilyen Sydney.   



So business

Nekünk ez a rész annyira nem jön be, viszont a poén az, hogy 2 km-re a központtól már szép családi házak, elképesztően nyugodt utcák, gyönyörű növényzet, egyszóval vidék. És tényleg, a melbourne-i itt él kint a nyugiban, és bemegy dolgozni a citybe.

nagy, egzotikus előkert

kis, nem egzotikus előkert

legalább egy fa mindenkinek jár

talán ezekre a házakra mondanánk, hogy ausztrál stílusúak, de csak mert még nem láttunk ilyet máshol. Kicsipkézett homlokzat jellemző

nem muskátli

Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, sőt sokkal bonyolultabb. Valójában Melbourne hihetetlenül színes, változatos, zavaros. Ez egyfelől remek, mert mindegyik negyed kicsit más, mindet lehet szeretni valamiért, a változatosság pedig ugyebár gyönyörködtet. De nem mindig. A változatosság azt is jelenti, hogy nincs két hasonló épület egymás mellett (leszámítva ezeket a vidéki részeket), semmi egységes építészet, ahogy alább láthatjátok. Ez egy kicsit bántó az európai szemnek.

mintha csak a tornya volna
Aztán mondhatjuk azt is, hogy Melbourne egyfelől nagyon ismerős, meg nagyon idegen is egyszerre. Ez azért van, mert itt nagyon erős az európai kultúra hatása. Nagyon fontos nekik a művészet, zene, underground. Melbourne Ausztrália kulturális fővárosa. Van egy rész, ami nagyon Párizs, imádjuk, rengeteg kávézó van az egész városban, izgalmas boltok.

Kicsit amerikás
Kicsit európás is
A graffiti menő itt
Bohémélet
Közben meg persze a sok kis apró különbség miatt, ami Ausztráliára jellemző, más is. Néha kicsit amerikás, néha kicsit ázsiás, nem tudod otthon érezni magad, folyamatosan tanulunk, figyelünk, rádöbbenünk a különbségekre. Az említett ’történelemnélküliség’ sokszor tetten érhető. Nincsenek nagy tereik, szobrok elvétve. Igaz, templom az sok van, fontos a vallás, erről szerintem fogunk majd írni később bővebben is. R szerint ezt azzal kompenzálják, hogy minden termékre ráírják, hogy ausztrál, vagy, hogy made in Australia.

Van rengeteg gyönyörű parkjuk, amiket használnak is rendszeresen sportra, lazulásra. Nagyon sok az autó, az nem jó, de sok a bicikli is. Nincs metrójuk, ami nagyon hiányzik, sok villamos, vonat és busz. Meg kell említenünk az ingyenes city circle villamost, ami a belső rész körül jár, tele turistával. Képzeljétek folyamatosan löki a hangszóró a villamoson a sztorikat, infokat az aktuális állomásról, városrészről. Pont, mint egy Hop on-hop off-on :) Nagyon kedves dolog. 

Cuki city circle
A villamosok egyébként javarészt a járókeretes nénikkel versenyeznek, a havi bérlet pedig negyvenezer, úgyhogy sürgősen kell egy bicikli. Megyünk egy helyre, ahol 20-80 dollár egy second hand bike. A hely neve Ceres Market, ahol nemcsak bringákat árulnak, hanem – a honlapjukból ítélve – az étel a fő profiljuk. A bio-eco-organic egyébként nagyon megy, legyen szó akár samponról, akár fagylaltról.

A kávéhoz barna cukor jár, na meg sárgabarack és málna a kertből. Nyami :)
Itt az emberek megengedhetik maguknak a természetes dolgokat, ha pedig ezek a termékek Ausztráliában készültek, már kész garancia a minőségre. Visszatérve a boltokra, egyébként kifejezetten szimpatikus, hogy sétálva az utcákon, még egyszer sem jöttek velünk szembe az európai városokban megszokott nagyobb márkák, mint Zara, H&M, stb., hanem mindenhol kis boltok vannak, cipős, táskás, kalapos, ruhás, sálas, ékszeres, bizsus. Sok a tervező, lehet érvényesülni a piacon, Réka már alig várja, hogy ő is érvényesülhessen a piacon – a pénztárcájával.
Nagyon sok érdekes dolog történik a városban, sok tervünk is van már. Fee barátnőnk is adott pár tippet, totál izgalmas.

Totál izgalmas
Ami a felméréseket illeti, nem tévedtek nagyot, ahogy mi látjuk, itt tényleg nagyon könnyen lehet nagyon jól élni. Ezzel kapcsolatban egy érdekesség:  egy átlag ausztrál 6000 AUD-t keres havonta, ami kb. 1.380.000 HUF (ennyit keres Andy, első szállásadónk), és még ha bérli is a lakását (ami kb. 1500 AUD =360.000HUF), akkor is marad 1 millája magára, meg arra, hogy organicot egyen. Szóval ami érdekes, hogy ennek ellenére sem rongyrázósok, nem nyalják ki magukat, mint az olaszok, de semmi. Tökegyszerű és kényelmes ruhákat hordanak, teljesen normálisan néznek ki. A kocsik is olyanok, mint otthon, méretben, márkában egyaránt. De azért az is érdekes, hogy nemrég volt egy sztrájk magasabb fizetésekért…

És ezt ki érti??? :)

1 megjegyzés: